Spring naar inhoud

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Investeer in architectonische kwaliteit

Door: A Jaspers
28 september 2020
Gemeente Den Haag | 2 nov. 2020, 12:10

We vinden het van groot belang dat de Binckhorst bijdraagt aan onze ambities als aantrekkelijke woon-werkgebied. Dit vraagt om passende architectuur. In de visie hebben we invulling gegeven aan de stedenbouwkundige inpassing van de massa. De vervolgstap is het opstellen van een beeldkwaliteitsplan. Het plan wordt daarnaast getoetst door het kwaliteitsteam Binckhorst. De leden van het kwaliteitsteam zijn gezaghebbende experts op tenminste een van de aandachtsgebieden architectuur, stedenbouw, buitenruimte en cultuurhistorie.

Schrijf een prijsvraag uit om de nieuwbouw in te passen in een overgangsgebied tussen een jaren-30 woonwijk en industrieel erfgoed..

Wat te bouwen op een strook grond aan de Maanweg tussen een jaren-30 woonwijk een industrieel erfgoed ? Dat zou je als gemeente natuurlijk kunnen overlaten aan een beperkt aantal projectontwikkelaars met een commerciële visie waarbij de opbrengst per vierkante meter de boventoon voert. Binckeiland is zo’n visie in wording en aan de Maanweg worden dan tot 1100 woningen in hoogbouw als splijtzwam ingeklemd tussen een kanaal en een smalle groenstrook. 
 
Je zou dit voorland de Binckhorst ook kunnen besparen en serieus bekijken hoe de bebouwing aan de Maanweg het best past in het karakter van de omgeving. Schrijf daarom een competitie uit onder (stads)architecten, in binnen & buitenland, voor de ontwikkeling van een wijk met hoge architectonische waarde die Den Haag op de kaart kan zetten tot ver in de komende eeuw. Hiermee kan ook belofte van een echt hip, groen en leefbaar woon/werk gebied door de gemeente worden ingelost. Wat daar in past zijn een versmalde rijstrook  van de Maanweg, een onaangetaste -liefst verbrede- groenstrook, een deugdelijk fietspad een ondergrondse parkeergarage, behoud van de jachthaven en een beperkte bouwhoogte. Maximaal tot die van de schoorsteen van de Caballero fabriek. 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Frans Geers | 29 september 2020 11:52

Dit plan zal wellicht het beste zorgen voor behoud van het ruwe industriele karakter van de Maanweg / Binckhorst. Er is al veel te veel verdwenen waardoor het een gewone nieuwbouwwijk wordt waar heel Ypenburg en Leidschenveen mee vol staat!Nicole Dijkstra | 1 oktober 2020 13:21

Binckhorst/maanweg moet geen "gewone" nieuwbouwwijk worden, maar tegelijkertijd wel een prettige leef en woonbuurt waarbij het industriele karakter behouden blijft en het ook voldoende ruimte biedt voor groen, sport en ontspanning. Er zijn hippe en inspirerende wijken voldoende zoals meatpackingsdistrict in NY , Canal st Martin/Villette in Parijs waar ook in de zomer water ontspanning is. Of Bacalan in Bordeaux waar het water en oude (haven) gebouwen een geintregeerd onderdeel van de stad zijn.Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Harry Hoogbouw | 29 september 2020 13:47

Het hele idee van het omgevingsplan is juist dat de gemeente minder sturend is. De gemeente faciliteert. Dus de gemeente zou alle gronden moeten opkopen en dan zelf iets gaan ontwikkelen? Dat gaat helemaal niet werken..
Bovendien komt er helemaal geen hoogbouw aan de Maanweg, want volgens de definitie van de gemeente is dat pas boven de 50 meter.Login om verder te gaanCancel