Spring naar inhoud

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Een Binckhorst met allure, voorkom Laak 2.0.

Door: Bart Paridon
29 september 2020
Gemeente Den Haag | 2 nov. 2020, 12:09

Per projectworden de percentages aangehouden voor sociaal (30%) en middel dure huur (20%). Zo spreiden de woningen voor verschillende doelgroepen zich over het gebied.
Het voorbeeld van het Maanplein dat 150 sociale huurwoningen en 600 bewoners oplevert en dus problemen, zullen wij niet beamen dan wel als gemeente in samenwerking met Steadion waar dit kan voorkomen. Verder worden de adviezen en ingebrachte ideeën meegenomen waar mogelijk in de verdere uitwerking van het Gebiedspaspoort.

Voor toelichting zie: Beschrijving

Bouw een aantrekkelijke Binckhorst met allure en voorkom een Laakkwartier 2.0.!
Met veel groen, hoog kwalitatieve voorzieningen en verspreid sociale woningbouw.

De Binckhorst heeft alle potentie om een geweldige wijk te worden waar het prettig wonen is. De locatie is bovendien perfect gelegen. Toch maak ik mij als bewoner van Voorburg West - waar het heerlijk wonen is - zorgen.

De Binckhorst ligt als een buffer in tussen Voorburg West en Laak.
Echter Voorburg West staat symbol voor uiterst prettig wonen -zo scoort Voorburg West jaarlijks heel hoog op lijstjes van ‘meest leefbare wijken’ van Nederland- terwijl Laak een Vogelaarwijk is; een verloederde wijk met veel (sociale) problemen. Mijns inziens is het daarom van groot belang dat de Binckhorst het élan krijgt van een prettige wijk (zoals Voorburg West) met de karakteristieke industriële kenmerken van de Binckhorst, in plaats van dat het een uitbreiding wordt van het Laakkwartier. Neem als voorbeeld hoe het niet moet: de aansluiting van het prachtige oud-Rijswijk op het verpauperde Laakkwartier (Haagweg).

Vandaar dat ik pleit voor de volgende punten om van de Binckhorst een aantrekkelijke en leefbare woonwijk te maken. Gelukkig is een aantal van onderstaande zaken opgenomen in het gebiedspaspoort:

 • Een absoluut verbod om schotelantennes aan het exterieur van flats en woningen te bevestigen. Schotelantennes zijn niet om aan te zien en roepen associaties op met verpauperde achterstandswijken. 

 • Een prudente verspreiding van het aantal sociale woningen over de gehele Binckhorst. Zo wordt tegenover het oude kantoor van de International Criminal Court een flat gebouwd (Maanplein Hoekblok) met meer dan 150 sociale huurwoningen; dit betekent ca. 600 personen in één en dezelfde flat. De concentratie van veel sociale woningen op een specifieke plek in de Binckhorst gaat natuurlijk problemen opleveren en is geen goed idee.

 • Wel doen: Het overgrote percentage woningen in de Binckhorst aanwenden voor het midden en hoge segment. Daarnaast de sociale woningen verspreiden over de gehele Binckhorst. Dit komt de leefbaarheid van de wijk ten goede.

 • Denk ook aan studenten en starters en jonge ondernemers. Juist deze doelgroep passen goed bij het hippe en ondernemende karakter van de Binckhorst die de gemeente Den Haag voor ogen heeft.

 • Zorg voor voldoende groen, grote hoge bomen, parkjes. Breid het water in de wijk uit, bouw bruggetjes over het water.

 • Zorg voor voldoende recreatiemogelijkheden (zoals een grote speeltuin en trapveldjes met waterpunten).

 • Zorg dat de (in het gebiedspaspoort aangemerkte) laanachtige werkstraat (Maanweg) allure heeft. Dus niet de vervallen uitstraling die de bedrijven langs de Maanweg nu hebben. 

 • Bouw voldoende (idealiter ondergrondse) parkeergelegenheden. De wijk krijgt er duizenden bewoners bij. Die moeten ergens hun auto parkeren. Het zou echter zonde zijn om veel bovengrondse parkeerplekken te maken. Die ruimte kan je beter benutten voor meer groen. Dus leg voldoende ondergrondse parkeerplekken aan.

 • Zorg voor voldoende horeca gelegenheden en transformeer (een deel) van de Binckhorst tot een hippe wijk. Mama Kelly, restaurant Glaswerk, de Kompaan en Capriole Café zijn voorbeelden van hoe het moet! Deze hippe en hoog-kwalitatieve horecagelegenheden zijn echt een enorme aanwinst voor de Binckhorst. Echter de nabijgelegen McDonalds en McDrive -waar steevast lange rijen met auto’s staan- zijn dat niet. Voorkom daarentegen de komst van snackbars, fastfoodketens, all you can eat-restaurants, kebabzaken en shisha-lounges

 • Zorg voor een winkelcentrum waar men terecht kan voor dagelijkse/wekelijkse boodschappen: bv. Jumbo, Albert Heijjn, drogist, kiosk, bakker, slager, viswinkel, groentewinkel, drankwinkel, delicatessenzaken, kapper, EcoPlaza. Leuke boutiquezaakjes en pop up stores zouden ook goed passen bij een ‘ booming’ wijk. Geen louche telefoonzaken met neonlichten of nagelstudio’s.

 • De grote bedrijven (Keukenboer, etc.) aan de Maanweg passen niet bij een leefbare wijk. Idealiter zouden deze moeten worden verplaatst naar een bedrijventerrein.

 • Zorg voor de komst van een of meerdere basisscholen en een middelbare school.

 • De tot flat verbouwde kantoorpand aan de Binckhorstlaan (op Binckeiland) is een voorbeeld van hoe het juist niet moet. Het oogt ontzettend somber.

Al met al, in het gebiedspaspoort is een behoorlijk aantal goede ideeën opgenomen. Echter, neem de hierboven vermelde adviezen s.v.p. mee m.b.t. de ontwikkeling van de wijk.
Bouw een aantrekkelijke Binckhorst met allure en voorkom een Laakkwartier 2.0.!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Heb je een goed argument voor? Laat je stem horen!

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Heb je een goed argument tegen? Laat je stem horen!

Login om verder te gaanCancel