Spring naar inhoud

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Traverse maanweg

Door: Luc van Eijck
30 september 2020
Gemeente Den Haag | 2 nov. 2020, 12:07

Mooi, creatief idee. Het verbinden van groen is een continue aandachtspunt. Zowel over de Maanweg, als 'door' het gebiedspaspoort. We nemen dit mee bij de verdere uitwerking nadat er meer duidelijk is over de toekomst van een HOV.

Verbindt het groen rond de Maankade via een groene wandeltraverse met debestaande groene in Voorburg kant met trappen naar straatniveau.

Beste Maanweg-plannenmakers, 

Ik denk dat het gebied rond de Maanweg vooral aantrekkelijker moet worden gemaakt voor voetgangers, om de omgeving lopend te kunnen beleven. Er is in de Binckhorst heel veel rechttoe-rechtaan asfalt voor al het rijdend verkeer, en voor voetgangers liggen er aan de zijkanten daarvan heel veel rechttoe-rechtaan wandelstroken. Alle verkeersdeelnemers kruisen elkaar haaks op de hoeken, voor de veiligheid van alle betrokkenen aangestuurd door verkeerslichten. Alles braaf binnen de lijntjes die daarvoor getekend zijn. Voor auto’s en fietsen is dat vast erg doelmatig. Maar voor wandelaars is het erg saai en erg voorspelbaar. Die zijn min of meer opgesloten in hun woonwijk, door het strakke stratenpatroon en door het water rondom. Weinig uitnodigend om in de Binckhorst te gaan wandelen. 

Maak het leuk en aantrekkelijk om er eens een blokje om te lopen! Dit gebied zou naar mijn mening een geweldig creatieve impuls krijgen als aan de ene kant, de Haagse, het nieuwe groene gebied aan de Maankade door een wandeltraverse wordt verbonden met het groen aan de Voorburgse kant, langs de Broeksloot. Meanderend tussen de nieuwe hoogbouw door, over de Maanweg en over de toekomstige railverbinding heen. Met op meerdere plekken trappen en op- en afritten naar straatniveau. En misschien ook halverwege, ter hoogte van de Maanweg (bij de toekomstige halte van de nieuwe ov-verbinding?). 

Maak die traverse vooral groen en voorzie hem van bomen en planten. Maak ‘m nog extra aantrekkelijk door over gemeentegrenzen heen te denken (dat doe ik nu toch ook?). Want het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als hiermee de Binckhorst voor voetgangers wordt verbonden met de buurgemeente Leidschendam-Voorburg. Dus als deze traverse nog iets verder door loopt, tot over de Broeksloot heen, en aansluiting geeft op het groen langs de Overburgkade. Van daaruit geeft de Heeswijkstraat een mooie wandelverbinding met de Vlietzone, en met het gehele gebied daar omheen. 

En misschien komen er ooit nog mogelijkheden om zo ook de wijk Cromvliet in Rijswijk over de Trekvliet heen met de Binckhorst te verbinden. 

Er zijn prachtige voorbeelden hoe mooi het zou kunnen worden. Ik geef er hierna drie: 

  1. de Burgemeester Waaijerbrug in Zoetermeer; 

  2. de Luchtsingel in Rotterdam, en 

  3. het High Line Park in New York. 

Er zal toch bij jullie vast wel genoeg creativiteit zitten om ook in het gebied Maanweg zoiets fraais te bouwen?! 

Dus: maak er wat moois van! 

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Monique Postma-Bakkers | 3 oktober 2020 17:39

met extra bruggen van de Overburgkade naar de maanweg is het openbaar vervoer ook beter toegankelijk voor Voorburg-west bewoners.Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Heb je een goed argument tegen? Laat je stem horen!

Login om verder te gaanCancel